
Op de website coronaregelingen.nl vindt u een gedetailleerd overzicht van alle maatregelen.
Korte updates
Aanpassingen diverse regelingen op 9 december 2020
Het kabinet heeft diverse aanpassingen doorgevoerd in bestaande regelingen en nieuwe regelingen geïntroduceerd:
Kijk voor een volledig overzicht op coronaregelingen.nl.
Aanvraag NOW 3.0
De aanvraag kan bij het UWV worden ingediend vanaf 16 november 2020.
Aanvraag TVL 4e kwartaal 2020
De aanvraag kan vanaf 25 november bij RVO worden ingediend. De restrictie van SBI-codes is komen te vervallen, alle ondernemingen kunnen nu een aanvraag indienen.
Let op: u heeft eHerkenning nodig voor de aanvraag. Indien wij uw aanvraag dienen te verzorgen hebben wij een ketenmachtiging voor eHerkenning van u nodig; deze zullen we eventueel eerst nog voor u moeten aanvragen.
Afrekening NOW 1.0
Per 7 oktober kunt u bij het UWV een verzoek indienen om vaststelling van de subsidie van de NOW 1.0 (periode maart t/m mei 2020). Indien wij deze regeling voor u hebben aangevraagd zullen wij dit verzoek automatisch voor u indienen.
Heeft u de regeling zelf aangevraagd? Zorg dan voor tijdige indiening van het vaststellingsverzoek of neem contact met ons op voor advies en ondersteuning.
Kijk hier voor meer informatie.
Uitstel van belastingbetalingen
Ondernemers die wegens corona uitstel van betaling van belastingen hebben gekregen krijgen langer de tijd om hun opgebouwde belastingschuld af te lossen. Dit schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën 29 september in een brief aan de Tweede Kamer. Ondernemers krijgen nu 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen en hoeven pas vanaf 1 juli 2021 terug te betalen. Daarnaast kunnen ondernemers die al eens uitstel hebben aangevraagd hun uitstel nog verlengen tot 1 januari.
________________________________________________________________________
Derde ronde steunmaatregelen (oktober 2020- ... 2021)
Het kabinet trekt opnieuw miljarden uit voor een nieuw pakket noodsteunmaatregelen die nog tot ver in 2021 zullen doorlopen. Tegelijkertijd worden zowel de hoogte van de vergoedingen als de doelgroep beperkt. Daarmee krijgen vooral bedrijven steun die echt nog niet zonder overheidssteun kunnen, zoals in de horeca, evenementenbranche en cultuursector.
NOW aangepast
De grootste aanpassing zal betreft de NOW-regeling. Alleen bedrijven met minimaal 30 procent omzetverlies komen straks nog voor NOW-steun in aanmerking, nu is dat nog 20 procent. Ook wordt het deel van de loonsom dat via de regeling gecompenseerd wordt stapsgewijs afgebouwd. Dat percentage wordt geleidelijk van 90 procent naar respectievelijk 80, 70 en 60 procent afgebouwd. Ook krijgen bedrijven meer ruimte om overbodig personeel te ontslaan, waarschijnlijk door het volledig schrappen van de ontslagboete.
Lees verder...
TOZO en TVL voortgezet
De TOZO- en TVL-regelingen blijven ook in het derde steunpakket overeind. Wel worden regels op detailniveau aangepast om fraude tegen te gaan en wordt er voor de TOZO een vermogenstoets voor de aanvrager ingesteld.
Lees verder over de TOZO...
Lees verder over de TVL...
________________________________________________________________________
Tweede ronde steunmaatregelen (juni-september 2020)
Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB
MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 20.000 euro voor de komende vier maanden. Er is één miljard euro beschikbaar als tegemoetkoming voor deze ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling, feitelijk is dit dus de nieuwe ronde TOGS (compensatieregeling, in de eerste ronde € 4.000).
Verlenging en aanpassing regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW)
Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli, augustus en september. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen. De verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.
De vaste (forfaitaire) opslag wordt verhoogd van 30 naar 40 procent. Daarmee levert de NOW ook een bijdrage aan andere kosten dan de loonkosten. De referentiemaand voor de loonsom wordt maart 2020. Daarnaast wordt in de al lopende NOW-regeling maart ook als uitgangspunt genomen als de loonsom in de maanden maart-mei hoger is dan in januari-maart. Dit is van belang voor seizoensgebonden bedrijven. Verder mag een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.
In de NOW 2.0 blijft de correctie op de subsidie bij ontslag bestaan, maar de subsidie wordt niet meer extra verlaagd bij bedrijfseconomisch ontslag tot 20 medewerkers. Bedrijven moeten overleggen met vakbonden als zij voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag willen aanvragen, op straffe van alsnog 5 procent extra verlaging op de subsidie. Dit sluit aan bij de regelgeving rondom collectief ontslag. Ook blijft de wettelijke bescherming bij ontslag gewoon van kracht.
Werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Ter ondersteuning van initiatieven van sociale partners trekt het kabinet daarvoor 50 miljoen euro uit via het crisisprogramma NL leert door waarmee mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.
Voorwaarden aan verlengde overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)
Het kabinet verlengt de versoepelde regeling om zelfstandig ondernemers waaronder zzp’ers te ondersteunen, zodat zij een vergrote kans hebben om hun bedrijf te kunnen voortzetten. Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult tot eind augustus 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.
De verlengde regeling bevat een partnerinkomenstoets. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Op deze manier wordt de ondersteuning voor levensonderhoud gericht op het garanderen van het sociaal minimum op huishoudniveau.
Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening (maximaal €10.157) voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Zelfstandig ondernemers wordt in de verlengde regeling gevraagd om te verklaren dat er bij hun bedrijf geen sprake is van surseance van betaling of dat het bedrijf in een staat van faillissement verkeert.
Voor ontslagen flexwerkers die niet voldoen aan de voorwaarden voor WW of bijstand werkt het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer aan een tijdelijke en uitvoerbare oplossing. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal de Tweede Kamer hierover apart informeren.
Verlenging belastingmaatregelen
De periode waarin getroffen ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen, is verlengd tot in ieder geval 1 oktober 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Ook andere belastingmaatregelen, zoals een versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers en de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, worden tot 1 oktober 2020 verlengd.
Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeven ze maar één keer een verzoek in te dienen (voor uitstel van alle belastingsoorten). Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan drie maanden uitstel aanvragen. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld dan ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers bij uitstel langer dan drie maanden verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.
Coronakredietverlening- en garanties aan ondernemers (BMKB, GO, KKC, COL)
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen door. Zo houden of krijgen ook deze bedrijven toegang tot bijvoorbeeld financiering door banken. Het gaat om de coronamodules van de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering-regeling (GO), de nieuwe Klein Krediet Corona-garantieregeling (KKC) en het verhoogde budget van de SEED Capital-regeling.
De Corona Overbruggingslening (COL) die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups) krijgt vanwege het grote aantal ingediende aanvragen een tweede tranche van 150 miljoen euro.
________________________________________________________________________
Eerste ronde steunmaatregelen (maart-mei 2020)
Uitstel van aflossing leningen in het MKB
Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten.
Bedrijven met een hogere financiering dan 2,5 miljoen euro kunnen geen aanspraak maken op deze maatregel. De banken zeggen dat ze de ontwikkelingen voor die groep in de gaten houden en waar nodig overleggen met het kabinet en toezichthouders.
De banken willen ook consumenten helpen die door de coronacrisis hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Voor hen is geen gezamenlijke maatregel aangekondigd, maar zij kunnen contact opnemen met hun bank voor een "passende oplossing".
Bijzonder uitstel van betaling belastingen
Ondernemers die door het coronavirus in de problemen komen, kunnen bij de Belastingdienst een verzoek om bijzonder uitstel van betaling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aanvragen.
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen dan eerder het geval was. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.
Let op; voor omzetbelasting en loonheffingen geldt dat u eerst een naheffingsaanslag wegens niet-betalen moet hebben ontvangen!
U kunt het uitstel aanvragen met een online formulier (klik hier); neemt u contact met ons op wanneer wij u hierbij van dienst kunnen zijn.
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90%, afhankelijk van het omzetverlies). De loonsom bedraagt ten hoogste € 9.538 per werknemer, verhoogd met 30% voor werkgeverslasten als vakantiegeld, pensioen en sociale lasten.
Ook personeel zonder loondoorbetalingsverplichting valt onder de regeling (bijvoorbeeld oproepkrachten).
UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Reeds ingediende aanvragen zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.
Update 22-04-2020: de concernregeling is aangepast. Een werkmaatschappij die zelf minstens 20% omzet is kwijtgeraakt, maar concernbreed is dit lager, kan nu wel in aanmerking komen voor NOW.
Update 09-05-2020: in de nieuwe ronde staatssteun zal de 'boete' voor het ontslag van werknemers komen te vervallen. Nu wordt het salaris van een ontslagen medewerker met een factor 1,5 van de grondslag afgetrokken, straks dus niet meer.
De regeling is opengesteld op maandag 6 april. Klik hier voor het aanvraagformulier.
Zie hier de FAQ.
Bijstand voor zelfstandigen (Bbz/Tozo)
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling - Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers - wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud (max. € 1.500 per maand). Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
Inschrijving voor deze regeling is inmiddels vrijgegeven en kunt u terug vinden op de website van uw woongemeente.
Bedrijfsfinanciering
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties, (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.
Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het kabinet streeft ernaar om deze tijdelijke verruiming van de BL spoedig open te kunnen stellen.
Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich hiervoor bij hun kredietverstrekker (bank).
Update 11-05-2020: de regering trekt nog eens € 750 miljoen uit ter ondersteuning van bedrijven die geraakt worden door de coronacrisis. Zij kunnen met deze Kleine Krediet Corona garantieregeling (KKC) makkelijker een overbruggingskrediet sluiten bij banken.
Neemt u contact met ons op om te kijken of één van deze maatregelen voor u een oplossing is.
Toeristenbelasting en cultuursector
Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.
Compensatieregeling getroffen sectoren (TOGS)
Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (kortweg TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Ondernemers zijn vrij in het doel van besteding. De regeling staat open voor een specifieke groep ondernemers.
Inschrijving voor de regeling is vrijgegeven. Controleer hier of uw onderneming valt binnen de reikwijdte van de regeling (op SBI-code).
Update: per maandag 30 maart is de regeling verruimd zodat extra ondernemers in de non-food er ook gebruik van kunnen maken. Vanaf dat moment is de aangepaste lijst met SBI-codes in te zien.
Moeten wij de regeling voor u aanvragen? Neem contact met ons op.
Wilt u de regeling zelf aanvragen? Klik hier voor het aanvragen van de tegemoetkoming. LET OP: u heeft een eHerkenningsmiddel (niveau 1 of hoger) of een DigiD nodig voor de aanvraag!
Overige maatregelen
Op 24 april 2020 heeft het kabinet zes nieuwe (belasting)maatregelen aangekondigd om voornamelijk ondernemers te ondersteunen:
______________________________________________________________________________
Crisisnummers
De overheid heeft op 28 februari een landelijk crisisnummer geopend voor alle vragen over het Coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351.
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen met de Kamer van Koophandel een loket geopend voor ondernemers met vragen: tel. 0800-2117. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Uiteraard kunnen wij u van dienst zijn bij het bepalen van de juiste mogelijkheden en de te volgen route.
Rijksoverheid
Op deze pagina biedt de Rijksoverheid informatie voor ondernemers rondom het coronavirus, en op deze pagina informatie over het coronavirus in het algemeen.
Update: 11-12-2020